Verkeersveiligheid van kinderen is verbeterd

Vergeleken met andere leeftijdsgroepen overlijden kinderen minder vaak in het verkeer. Ze raken ook minder vaak ernstig gewond door een verkeersongeval, zo blijkt uit gegevens van SWOV.

Dit komt vooral door de toename van zones met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, de verbeterde veiligheid van auto’s voor inzittenden en meer gebruik van verbeterde kinderzitjes en -stoeltjes, aldus SWOV. Of de afname te maken heeft met formele educatie is lastig na te gaan. SWOV onderstreept wel het belang van de opvoeding en oefenen in het echte verkeer.

Stagnatie

In de periode 1996-2000 kwamen er gemiddeld 65 kinderen per jaar om het leven in het verkeer. Dat nam de jaren daarna over het algemeen af. Sinds ongeveer 5 jaar is de afname gestopt en vallen er elk jaar tussen de 15 en 20 verkeersdoden onder de leeftijd van 14 jaar. In 2007 was 10% van alle verkeersgewonden onder de 14 jaar. In 2017 was dat percentage afgenomen tot 6%. De meeste slachtoffers onder kinderen vallen wanneer zij als fietser of voetganger aan het verkeer deelnemen. Het grootste verkeersveiligheidsprobleem ligt bij de fietsers tussen de 12 en 14. Lees meer op Verkeersnet>