De lege stoel

142 verhalen

Brabant betreurde 142 verkeersdoden in 2019. Elk met hun eigen verhaal. En allemaal laten ze een lege stoel achter. Lees hieronder de verhalen van enkele slachtoffers.

Automobilist, man, 25 jaar
Toedracht: hardrijden

Getuigen verklaarden dat ze hem met hoge snelheid hadden zien rijden. Zigzaggend haalde hij verschillende auto’s in. Die koude donderdag in februari, iets na middernacht, kwam zijn dollemansrit tot een abrupt einde. Op de A59 bij Sprang-Capelle reed het slachtoffer achterop een vrachtwagen. Zijn auto vloog daarop in brand.


Fietser, man, 56 jaar
Toedracht: botsing met bromfiets

Het was een zaterdagavond in april, de lente hing in de lucht. Hij fietste nietsvermoedend met zijn vrouw op een Tilburgs fietspad. Uit de tegenovergestelde richting naderde een bromfietser. De jonge Tilburger en de fietser konden elkaar niet meer ontwijken. De bromfietser raakte lichtgewond. Voor de fietser mocht reanimatie niet baten. Hij overleed ter plekke.


Vrachtwagenchauffeur, 
vrouw, 28 jaar
Toedracht: onbekend

Een zeer ervaren chauffeur was ze. Toch kon het gebeuren dat ze achterop een andere truck reed. Het zware ongeval gebeurde op een donderdagmiddag rond 5 uur op de A50 bij Oss. Beide vrachtwagens vlogen in brand. De jonge vrouw liet haar 32 collega’s en directeur zwaar aangeslagen achter.


Automobilist, vrouw, 23 jaar

Toedracht: lachgas

Het was een avondje chillen, dacht ze. Het eindigde echter dramatisch. Ze stapte in de auto. Reed door de middenberm, ramde een reclamebord uit de grond en botste uiteindelijk tegen een boom. Ze was nog bij kennis toen ze aan de politie verklaarde lachgas te hebben gebruikt. De lege lachgasballonnen in de auto waren stille getuigen van het drama.


Bestuurder brommobiel, man, 63 jaar
Toedracht: negeren rood licht

Met zijn brommobiel kon hij zich makkelijk en veilig door Goirle verplaatsen. Tot die fatale klap op een zondagmiddag in april. Op een kruising reed een automobilist door rood. De gigantische klap slingerde de 63-jarige uit de brommobiel. Ondanks de inspanningen van de trauma-arts werden de zware verwondingen hem fataal. Hij overleed in het ziekenhuis.

ROADPOL Safety Days

Elk jaar rond EDWARD-day staan we stil bij de Brabantse verkeersdoden in het afgelopen jaar. Dat doen we met ‘de lege stoel’. Zo stonden er vorig jaar 150 lege stoelen op het Pieter Vreedeplein in Tilburg. Dit jaar is alles anders.

Het project, waarbij we in heel Europa stilstaan bij verkeersslachtoffers en verkeersveiligheid heeft een nieuwe naam: ROADPOL Safety Days. De Safety Days zijn dit jaar van 16 t/m 22 september. De Europese actiedag is op 16 september. De boodschap blijft wel hetzelfde: elke weggebruiker kan met kleine (gedrags-)veranderingen een groot verschil maken. Samen kunnen we het voor onszelf én elkaar veiliger maken op de Europese wegen.

Door de coronamaatregelen is er dit jaar een online versie van ‘De lege stoel’. Bekijk hem hier.


Eerdere edities

Ook in 2019 besteedden we aandacht aan Edward Day. Bekijk hier het filmpje van ‘De lege stoel’ in Tilburg.