Snelheidsmeters

Snelheidsmeterspaarpot Helmond: 9 mei t/m 6 juni 2018

zaterdag 15 september 2029

Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! De eerste Brabantse inzet van deze bijzondere meter was in Helmond.

Iedereen die zich in de Dijksestraat aan de snelheid hield, bracht geld in de spaarpot. Het totaalbedrag kwam ten goede aan het speelveld in de straat. Wethouder Frans Stienen deed de aftrap op 9 mei. Hij was de eerste die de snelheidsmeter passeerde en zo meteen een duit in het zakje deed.

Veel overtreders

De Dijksestraat is een 30-km zone, waar in 2017 al twee ‘gewone’ snelheidsmeters hingen. Destijds overschreed 64% van de auto’s de maximumsnelheid. Reden voor de gemeente om het eens anders aan te pakken en deze snelheidsactie van NUL verkeersdoden Brabant in te zetten.

Resultaten

Tijdens de inzet van de nieuwe snelheidsmeter (4 weken lang) daalde het percentage snelheidsovertreders met 22%. De hoogst gemeten snelheid daalde naar 71 km/uur. Voorbijgangers die zich wél aan de snelheid hielden, brachten 500 euro in de spaarpot.

Skelters voor de speeltuin

Op maandag 9 juli heeft Alex van de Westerlo van VVN Helmond een cheque t.w.v. €500,- uitgereikt aan de beheerders van het speelveldje. Het gespaarde bedrag wordt gebruikt voor de aanschaf van skelters.

Volgens de voorzitter van de buurtpreventie, Mirjam van Eijk, heeft de spaarpot naast een vermindering van de snelheid ook ander goeds gebracht. Bewoners durven elkaar aan te spreken en hebben meer contact!

Ook in jouw gemeente?

Interesse om de snelheidsmeterspaarpot ook in jouw gemeente in te zetten? Lees hier alle antwoorden op de veelgestelde vragen>