Politie controleert op smartphonegebruik vanuit touringcar

De politie in Brabant en Zeeland controleert de komende weken extra op afleiding tijdens het rijden. Dat doen ze in navolging van andere politie-eenheden op een bijzondere, maar effectieve manier; vanuit een touringcar.

Er is gekozen voor een touringcar, omdat je dan hoog zit. De agenten kunnen zo in auto’s kijken en bovendien ook vrachtwagens controleren. De bus wordt gevolgd door collega’s in onopvallende auto’s. Als de agenten in de touringcar een (vrachtwagen)chauffeur met zijn smartphone achter het stuur zien, geven ze dit door. Die persoon wordt dan door de collega’s staande gehouden en bekeurd.

Effectief

Deze manier van controleren is in andere delen van ons land al erg effectief, maar ook zeker noodzakelijk gebleken. Het leverde honderden overtreders op. Naast een bekeuring krijgt de bestuurder ook uitleg over het gevaar dat het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich meebrengt.

De touringcar rijdt verspreid over de controleweken door heel Brabant en Zeeland. De controles vinden niet alleen in de komende weken plaats, maar meerdere keren tot het einde van het jaar.

Zien hoe dit in z’n werk gaat? Bekijk dit filmpje>

Lees meer op politie.nl>

Foto: Dion Luijten