Opfriscursus zet senioren op scherp

Nooit te oud om te leren. Dat vinden de senioren die hun kennis bijspijkeren tijdens een opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland Steunpunt Zuid.

In Uden was de belangstelling groot: 35 dames en heren vulden de cursuszaal.

Filmpjes

Docent Ton van de Veerdonk begeleidt de tweede en laatste cursusochtend. Aan de hand van vragen en antwoorden loopt hij het lesmateriaal door. Van alles komt aan bod: van voorrangsregels tot verkeersborden en wegmarkeringen. Aan de hand van filmpjes laat hij verschillende verkeerssituaties zien. De cursisten mogen tussendoor vragen stellen en opmerkingen maken. Dat doen ze volop. Er wordt gediscussieerd en ook veel gelachen.

Kilometers maken

Deze groep neemt nog actief deel aan het verkeer. Op de vraag wie er nog op de snelweg rijdt, steekt bijna iedereen zijn of haar hand op. Het is te merken dat deze cursus houvast geeft en eventuele onzekerheden in het verkeer wegneemt. Ton geeft goede en praktische tips: “Om vertrouwen te krijgen moet je kilometers maken. Oefenen!”

Snelheid

De deelnemers zijn ervaren chauffeurs, ze rijden immers al aardig wat jaartjes mee. In de loop der jaren is het weggedrag van hun medeverkeersdeelnemers wel veranderd, vindt mevrouw Claassen (66). “Ik haalde mijn rijbewijs op mijn 19e. Maar ik merk dat ik wat angstiger word. Dat komt ook door jonge bestuurders die hard rijden.  Bumperklevers, snelle inhalers,  daar houd ik niet van. Ik heb het gevoel dat de jeugd makkelijker denkt over snelheid.”

Fatsoen

Het valt op dat deze senioren goed opgevoed zijn in het verkeer. Gedragsregels komen volgens hen neer op fatsoen. “Vroeger werd ons geleerd: voorrang moet je krijgen, niet nemen,” vertelt mevrouw Claassen. Ton stipt dat onderwerp ook aan. Hij heeft het over huftergedrag: maar liefst 23 onfatsoenlijke (en gevaarlijke) verkeersacties zijn strafbaar! De deelnemers reageren verrast en verheugd. Denk aan het links inhalen van een voorgesorteerde afslaande auto, of dat ergerlijke bumperkleven…

Anticiperen

Een tweede tip van Ton: “als je iets niet durft, dan gewoon niet doen!” Mevrouw Claassen durft nog best. “Ik voel me oké in het verkeer. Maar soms zit ik een gesprek over verkeersregels en dan kom ik erachter dat ik iets nog niet weet. Bijvoorbeeld de betekenis van een bepaald verkeersbord. Voor mij reden om me aan te melden voor deze opfriscursus.” Een prima motivatie, zeker als je Tons tip 3 hoort: “Fit zijn en anticiperen”. Dat zit bij deze groep wel snor!

Kijk voor een opfriscursus bij u in de buurt op onze actiepagina.