Op de fiets? Mobiel in je zak!

Vanaf 1 juli kan je op een boete van €95,- rekenen als je je telefoon tijdens het fietsen vasthoudt.

Zonde van je geld. Dus stop je telefoon weg en houd het geld in je eigen zak!

De nieuwe wet

Met de invoering van de nieuwe wet komt er een algeheel verbod in het verkeer op het gebruik van mobiele elektronische apparaten, zoals mobieltjes, laptops of muziekspelers en camera’s. Het gebruik van een mobiele telefoon is sinds 2002 al verboden voor het gemotoriseerd verkeer (auto’s, brommers, motors). Dat verbod geldt vanaf 1 juli ook voor fietsers, trambestuurders en gehandicapten in voertuigen zonder motor.

De verwachting is dat door de invoering van het verbod minder fietsers tijdens het fietsen hun telefoon zullen vasthouden om te bellen of berichten te versturen. Daardoor zullen fietsers minder afgeleid zijn, waardoor het risico op ongevallen vermindert en het verkeer veiliger wordt.

Wat mag je niet meer doen?

Simpelweg gezegd mag je vanaf 1 juli als bestuurder van een voertuig geen enkel mobiel elektronisch apparaat meer vasthouden. Dit betekent dat je dus bijvoorbeeld op de fiets, in de auto of op de motor geen mobiele telefoons, tablets, camera’s, laptops, navigatieapparaten enzovoort in je hand mag hebben. De boete voor de overtreding verschilt wel per voertuig, omdat afleiding in de auto bijvoorbeeld als meer gevaarlijk wordt gezien en dus hoger wordt beboet.

Wat mag wel op de fiets?

Je mag bijvoorbeeld nog wel navigeren of muziek luisteren zolang je de telefoon in je jas of zak houdt, of een stuurhouder gebruikt. Het dragen van een smartwacht om je pols valt niet onder het begrip ‘vasthouden’. Dus die mag je gewoon blijven dragen. Dit geldt ook voor andere apparatuur die bedoeld is om op of aan het lichaam gedragen te worden, zoals Google glasses (internet bril). Tot slot mag je een mobiel elektronisch apparaat ook nog steeds bedienen via een knopje aan een snoer. Dus je muziek bedienen via je oordopjes is toegestaan.

Voor wie geldt het?

De nieuwe wet spreekt over ‘alle bestuurders’. Dus naast bestuurders van auto’s, motors en brommers mogen nu ook bestuurders van een fiets, tram of gehandicaptenvoertuigen geen mobiele elektronische apparatuur meer gebruiken. Oftewel: als je een voertuig in het verkeer bestuurt, dien je geen telefoon vast te houden.

Wat is de straf?

Elke fietser die die met een mobiel elektronisch apparaat in de hand fietst kan vanaf 1 juli worden beboet. Ook als hij of zij niet direct gevaar of hinder veroorzaakt. De hoogte van de boete voor fietsers is €95,-. Een mooi bedrag dat je natuurlijk liever in je eigen zak houdt, dus vanaf nu: op de fiets, je telefoon in je zak!

Rij én fiets MONO!

MONO rijden is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van je telefoon. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm. Het doel van de landelijke MONO-campagne is om minder fietsers en automobilisten sociale media te laten gebruiken tijdens het rijden. Want elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van het verkeer. Lees meer over MONO>