Nieuwe campagne: ‘Ik rij… drugsvrij’

Met de nieuwe campagne ‘Ik rij… drugsvrij’ slaan de provincie, politie en Novadic Kentron de handen ineen om mensen bewust te maken van de risico’s van drugsgebruik in het verkeer.

Met een jointje op in de auto stappen. Hoe alert ben je dan nog? En wanneer ben je strafbaar? Deze campagne maakt bewust van en geeft voorlichting over veilig drugsgebruik en de combinatie drugs en verkeer. De officiële aftrap was op 15 november bij Coffeeshop Pink in Eindhoven.

Speekseltest

Tijdens de campagneaftrap is de nieuwe speekseltest afgenomen bij een drietal coffeeshopklanten. Met die speekseltest kan de politie sinds 1 juli van dit jaar testen op drugsgebruik. Ook was er een senior preventiecoördinator DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) van Novadic-Kentron aanwezig.

Steun van politie en Novadic Kentron

Politie en Novadic Kentron steunen de campagne en verspreiden de boodschap. Dat doen ze door het gesprek aan te gaan en flyers uit te delen. De politie doet dat tijdens drugscontroles. Teams van Novadic-Kentron gaan tijdens Brabantse evenementen met jongeren in gesprek. Campagneposters hangen in heel Brabant. In coffeeshops, maar ook in andere horecagelegenheden. De boodschap ‘Ik rij… drugsvrij’ staat ook op filtertipboekjes.

Belangrijk onderwerp

De Vereniging Coffeeshops Eindhoven (VCE) voert gelijktijdig de campagne: ‘Cannabis en rijden? – Speel op zeker!’. De provinciale campagne ‘Ik rij… drugsvrij’ richt zich op (veilig gebruik van) álle drugs in het verkeer. De coffeeshopcampagne versterkt die van de provincie en vice versa, vindt ook Lisa Lankes, voorzitter van de VCE: “We zijn heel blij met de samenwerking met de provincie, de coffeeshopbonden en de organisaties voor consumenten. We vinden dit allemaal een belangrijk onderwerp.”