Nederlanders gebruiken massaal de telefoon in het verkeer

Driekwart van de Nederlanders vindt het gevaarlijk om in het verkeer een telefoon te gebruiken. Toch grijpt ruim zestig procent onderweg zelf wel eens naar zijn mobieltje. 

Dat meldt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) op basis van onderzoek waar vierduizend weggebruikers aan meededen. Verzekeraar Interpolis gaf de opdracht ertoe en noemt de uitkomsten alarmerend.

Uitkomsten

Uit het rapport blijkt onder meer dat automobilisten over het algemeen veel vaker met hun telefoon bezig zijn dan fietsers. 92 procent van de automobilisten die vaak in de auto zitten gebruikte de telefoon wel eens onder het rijden. Dat terwijl maar liefst 86 procent van de mensen het niet prettig vindt naast een bestuurder te zitten die op zijn telefoon kijkt. 71 procent van de kinderen tussen de 12 en 17 jaar kijkt ‘uit gewoonte’ onderweg wel eens op zijn telefoon.

Hardere aanpak

Vorige maand werd bekend dat het Ministerie van Justitie het gebruik van smartphones achter het stuur harder gaat aanpakken. Er is een wetsvoorstel in de maak waarin telefoongebruik in het verkeer onder ‘roekeloosheid’ gaat vallen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit zelfs voor celstraffen.

Lees het hele artikel op nu.nl>