Maurick College in Vught gaat MONO

Drie politieagenten, een heleboel jonge fietsers en kleurige sleutelhangers.

Dat zijn de ingrediënten om op 20 juni het gesprek aan te gaan met leerlingen van het Vughtse Maurick College. Aanleiding is het verbod van smartphonegebruik op de fiets dat op 1 juli in gaat.

De agenten van Team Verkeer Oost-Brabant stonden bij de uitgang van de school. Dominique, Jeroen en jeugdagent Thom gingen daar het gesprek aan met de jongeren.

Houd het geld in je zak!

Vanaf 1 juli 2019 is het verboden je mobiel te gebruiken tijdens het fietsen. Dat betekent dus dat je niet meer mag appen, maar ook je telefoon niet in je hand mag houden of bellen. “Dat wordt moeilijk,” denkt Bart (15). Doe je dat wel, dan gaat je dat geld kosten: maar liefst 95 euro. De boodschap aan de leerlingen is duidelijk. Met de fiets onderweg? Stop je telefoon weg en houd het geld in je zak! Dat wordt afkicken voor Bart. En Tom (13) schrikt: “Zo veel geld heb ik niet eens!”

De nieuwe wet

Met de invoering van de nieuwe wet komt er een algeheel verbod in het verkeer op het gebruik van mobiele elektronische apparaten. Niet alleen mobieltjes, maar ook laptops, muziekspelers en camera’s zijn verboden. Het gebruik van een mobiele telefoon is sinds 2002 al verboden voor het gemotoriseerd verkeer (auto’s, brommers, motors). Vanaf 1 juli geldt het verbod ook voor fietsers, trambestuurders en gehandicapten in voertuigen zonder motor.

De verwachting is dat door de invoering van het verbod fietsers minder afgeleid zullen zijn, waardoor het risico op ongevallen vermindert en het verkeer veiliger wordt. De nieuwe wet sluit aan bij de landelijke MONO campagne.

Rij én fiets MONO!

MONO rijden is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van je telefoon. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm. Het doel van de landelijke MONO-campagne is om minder fietsers en automobilisten sociale media te laten gebruiken tijdens het rijden. Want elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van het verkeer. Lees meer over MONO>