Leerlingen RSG ’t Rijks krijgen uitleg over appverbod

Vandaag, 1 juli, gaat het appverbod op de fiets in. Leerlingen van RSG ‘t Rijks kregen bezoek van gedeputeerde Renze Bergsma en verkeerswethouder Patrick van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom.

Zij gaven tekst en uitleg op de nieuwe wet. Jeugdagenten Bram en Jordi stonden klaar om alle vragen te beantwoorden.

Bij het Promoteam NUL konden de leerlingen meteen hun app- en fietsskills laten zien in de 3D-fietssimulator. Viel dat even tegen!

Maak zélf het verkeer veiliger

Gedeputeerde Renze Bergsma vertelt: “Vandaag gaat de nieuwe wet in. Ik heb goede hoop dat dit appverbod van invloed is op het gedrag van fietsers. Want met je mobiel in de hand, kun je niet goed focussen op wat er om je heen gebeurt en veroorzaak je zomaar een ongeluk. Wisten jullie dat 90 % van de ongelukken gebeurt door menselijk gedrag? Jullie kunnen dus zélf helpen om het verkeer in Brabant een stukje veiliger te maken.”

Renze Bergsma geeft bevlogen uitleg en legt de leerlingen een aantal vragen voor. Wat mag wel en wat mag niet op de fiets?

Niet om te pesten

Het verbod betekent dat je niet meer mag appen, maar ook je telefoon niet in je hand mag houden of bellen. Doe je dat wel, dan gaat je dat geld kosten: maar liefst 95 euro. Er komen schrikreacties van de jeugd. De wethouder legt uit: “Deze wet is er niet om je te pesten; mag ik wéér iets niet? Hij is er voor je eigen veiligheid, hartstikke belangrijk dus! Ik hoop dat jullie elkaar aanspreken: ik reageer niet meteen op je appje als ik op de fiets zit. Samen kunnen we het aantal verkeersdoden in Brabant naar beneden krijgen!”

Omroep Brabant interviewt twee leerlingen, terwijl jeugdagent Bram uitlegt dat deze jongedame haar oortjes wel mag gebruiken. Zo lang haar telefoon maar in de zak blijft!

Snel reageren

De meeste jongeren blijken nog niet op de hoogte van het appverbod. Bijna allemaal geven ze aan hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen. Maar bij doorvragen blijkt dat ze wél snel willen reageren op appjes of social media berichten. Agent Bram Elseman bevestigt dit: “Ik zie het vaak. Als je appt, zijn je ogen niet op de weg. Als politie zijn we blij met het verbod. We staan heus niet achter de bosjes om boetes te innen. Doel is de overtreding te stoppen en een stuk gevaar weg te nemen. Maar eerst zal er bewustwording moeten worden gecreëerd, vandaag is daarom een goede start: het aan de jeugd te leren.”

Twee leerlingen testen meteen hun kennis van het appverbod bij de digitale quizpaal van het promoteam.