Kom in actie voor verkeersveiligheid!

Veel Brabanders en BN’ers zetten zich al in voor verkeersveiligheid. Hoe beloof jíj in actie te komen?

Dit jaar valt de actiedag verkeersveiligheid van de provincie Brabant samen met de Europese EDWARD dag op 19 september. EDWARD staat voor: European Day Without A Road Death. Op deze dag staan we in heel Europa stil bij verkeersveiligheid. Onder de vlag van NUL verkeersdoden Brabant organiseert de provincie deze maand een aantal acties, lokaal is er ook van alles te doen en te zien!

BRAVO bussen

Negentig BRAVO-bussen rijden vanaf 17 september rond met de uiting: ‘Rijd jij? Ogen op de weg of pak de bus!’ Deze actie kwam tot stand door een samenwerking met BRAVO (Brabant vervoert ons), samen met Arriva en Hermes.

Stoelenactie

Op 23 september was gepland dat er op het Raadhuisplein in Boxmeer 98 lege stoelen zouden staan. Eén voor elk Brabants verkeersslachtoffer in 2017. Wegens de slechte weersvoorspelling en het verkeersdrama in Oss is deze herdenking uitgesteld tot nader order.

Estafettecontrole A67

Er staat op 19 september een grote estafettecontrole gepland op verschillende plekken langs de A67. Afgelopen jaar zijn er meer dan 1000 bestuurders bekeurd op de A67. Ongeveer 800 daarvan zijn terug te brengen op telefoongebruik. De politie controleert daarom vooral op afleiding (zoals appen en niet handsfree bellen). Ze doet dat in samenwerking met Rijkswaterstaat en de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Even niets op de fiets

NUL verkeersdoden Brabant start deze maand met een actie speciaal voor middelbare scholieren. Om het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets te ontmoedigen, krijgen de scholen een actiepakket bestaande uit: een lespakket van VVN, spiegelreclame, posters en zadelhoesjes. De boodschap is: houd je ogen op de weg en niet op je mobiel.

Snelheidsmeterspaarpot

De snelheidsmeterspaarpot toert dit jaar en in 2019 door Brabant. In mei was de eerste inzet in Helmond. In 4 weken tijd daalde het percentage snelheidsovertreders daar met 22%. Voorbijgangers die zich wél aan de snelheid hielden, brachten 500 euro in de spaarpot. Geld dat ten goede kwam aan de buurtspeeltuin. Na Helmond verhuisde de meter naar Eerde, daarna naar Huisseling. Tijdens de actiedag is het de beurt aan Oostelbeers. Vanaf 21 september staat de snelheidsmeterspaarpot in Oudenbosch en vanaf 31 oktober in Lith.

Lokale acties

De vier gemeenten in het Land van Cuijk organiseren op 21 september gezamenlijk ‘Niet VERKEERd’. Er zijn deze maand opfriscursussen voor scootmobiel en fiets in Hilvarenbeek en Diessen. Het promoteam NUL bezoekt op 15 september de veiligheidsmarkt in Drunen, op de 16e het Fietsfestival in Tilburg en op 21 september de actiedag ‘Niet VERKEERd’ in Cuijk. In Waalwijk komt het BOB promoteam in actie. In Eindhoven start op 19 september de opfriscursus voor autotraining van VVN. Weten wat er in jouw buurt te doen is? Klik dan hier> Weten wat je zelf kunt doen? Lees dan hoe>