Knallend Fluorfeest in Boxmeer

Opvallen. Dat deden 650 Boxmeerse basisschoolleerlingen zeker, op het grote Fluorfeest op 11 oktober.

Het was een supergeslaagde ochtend. Een vrolijk feest, met een serieuze boodschap. Het Fluorfeest is bedoeld om het belang van zichtbaarheid in het verkeer te benadrukken.

Kun je me zien?

De 650 bovenbouwers van 12 scholen uit de gemeente Boxmeer zaten gehuld in fluorhesjes in sportzaal ’t Hoogkoor. Daar waren ze niet alleen heel goed zichtbaar, maar ook duidelijk hóórbaar: “Boxmeer!” “Fluorfeest!” “Kun je me zien?” Als één stem schreeuwden en drumden ze mee met ‘De Vuilnismannen’. Een knallend feest waarbij niemand stil kon zitten, maar waar de kinderen wel stil werden toen de Boxmeerse wethouder Bouke de Bruin uitlegde waarom zichtbaarheid in het verkeer zo belangrijk is.

Kampioen

“Is iemand van jullie wel eens kampioen in iets geweest?”, vroeg ze de kinderen. Natuurlijk wel, in voetbal of misschien wel pannenkoeken eten. Bijna iedereen is wel ergens kampioen in. “Wisten jullie dat de provincie Brabant ook ergens kampioen in is? Maar dat is niet zo leuk. Want hier vielen vorig jaar de meeste slachtoffers in het verkeer. Daar kunnen we zelf iets aan doen! Als jullie deze hesjes aan doen als je in het donker fietst of loopt, kunnen automobilisten je beter zien en gebeuren er minder ongelukken.”

Feesten

De kinderen luisterden aandachtig. Ook toen de wethouder nog iets uitlegde over de dode hoek. Ze sloot vrolijk af en stelde de kinderen een cadeautje in het vooruitzicht aan het eind van het feest. Want dat gingen ze eerst doen: dik een half uur feesten met De Vuilnismannen! Om de beat van de drum (of eigenlijk: de emmer) onder de knie te krijgen, waren de grote lichten af en toe aan. Maar toen was het tijd voor…. donker! Blacklight! En…. fluorescerende reflectoren op de hesjes van de kinderen in de voorste helft van de zaal. Spectaculair!

Cadeautjes

Bij het weggaan kreeg iedereen nog een fluorescerende rugzak met daarin het leesboek ‘De dode hoek’ van Paul van Loon en een fluorescerende sleutelhanger. De reacties na afloop waren erg enthousiast. De kinderen vonden het leuk en vet. Een geslaagd feest, dat de jonge bezoekers nog lang bij zal blijven.

Bekijk hier het filmpje>

Bekijk hier het videoverslag van Omroep Land van Cuijk>