Aftrap actie ‘Ik let op wild’

De provinciale verkeersactie ‘Ik let op wild’ ging woensdagochtend 10 april in alle vroegte van start.

Gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu) gaf in Elsendorp het startsein. Hij lichtte de maatregelen toe die de provincie als wegbeheerder neemt om aanrijdingen met wild te voorkomen.

Veel ongelukken

Elk jaar zijn er bijna 8000 ongelukken met wild in Nederland. In Brabant waren dat er het afgelopen jaar zelfs meer dan 1500! Onze provincie kent een versnipperd landschap, een hoge wilddichtheid en veel wegen. Het gaat meestal om reeën en zwijnen. De meeste aanrijdingen met reeën zijn in deze tijd van het jaar. Tijd dus voor een alertheids- en voorlichtingscampagne van NUL verkeersdoden Brabant, speciaal gericht op overstekend wild.

Bewust maken

Doel is om Brabantse automobilisten bewust te maken van het gevaar van overstekend wild. Om dat te bereiken, zijn uitingen van de campagne op veel plekken te zien. Zowel offline als online. Verschillende Brabantse gemeenten hebben banners ingekocht, bijvoorbeeld voor uitvalswegen richting provinciale wegen. De gemeente Boxmeer deed dat bijvoorbeeld, daar hangen er vanaf vandaag veertien. Er zijn ook (gratis) online banners beschikbaar.

Maatregelen

Voorbeelden van maatregelen, die de provincie op haar wegen neemt zijn: het toepassen van brede bermen langs de weg (die regelmatig gemaaid worden voor goed zicht), het open houden van het bos, het uitvoeren van wildbeheer en het plaatsen van waarschuwingsborden.

Mottoborden

Extra maatregel is het plaatsen van mottoborden op 16 trajecten op provinciale wegen waar veel wild voorkomt. Daarop staan een springende ree, of een ree en een wild zwijn (afhankelijk van waar deze voorkomen) én de tekst ‘Wij steken zomaar over’.

Wildspiegels

Op sommige plekken hangt de provincie bij wijze van pilot ook speciale wildspiegels op. De resultaten worden nauwkeurig gemonitord. Frans Groenen, Themabeheerder Groen van de provincie Noord-Brabant, gaf in Elsendorp een toelichting op de nieuwe wildspiegels. Johan van den Hout: “De nieuwe wildspiegels zien er voor de automobilist uit als Led-lichtjes uit de ruimte.”

Hoe te handelen

De campagne gaat verder dan alleen waarschuwen. In het filmpje wordt uitgelegd hoe aanrijdingen zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden en hoe te handelen bij overstekend wild.

Het is de bedoeling dat de campagne leidt tot meer bewustwording en het doen van de belofte: “Ik let op wild”.