Het verhaal van… Vincent Hanegraaf

De zon stond laag, die maandagochtend op de A59 bij knooppunt Paalgraven. Voordat Tilburger Vincent Hanegraaf (31) het doorhad, was hij getuige van een ernstig ongeluk. Hij verleende hulp waar hij kon.

“Vóór mij op de linkerrijbaan knalde een busje met paardentrailer op de vrachtwagen ervoor. Ik reed op de rechterbaan. Iedereen stond opeens op de rem, zelf moest ik ook vol in de ankers. Door de lage zon vermoed ik dat de bestuurster van het busje te laat remde, maar je weet het nooit precies. Het ongeluk was gebeurd voor ik er erg in had.”

Situatie beoordelen

“Ik parkeerde mijn auto schuin voor de vrachtwagen aan de kant. Eerst keek ik goed of ik zelf veilig stond. Ik stapte uit en ging naar de vrachtwagenchauffeur. Hij was natuurlijk flink geschrokken, maar kwam meteen in actie. Samen liepen we naar het busje om te kijken of we iets konden doen.”

Paard

“Voordat we dichtbij kwamen, beoordeelden we eerst of het veilig was. Er was wel wat rook, maar dat kwam van de radiator. Geen brandgevaar dus. Gelukkig bleken de slachtoffers goed aanspreekbaar. We belden meteen het noodnummer. Het paard liep op de snelweg en zorgde er zo voor dat het verkeer rustig reed. Die deed dat werk voor ons.. Gelukkig wist de vrachtwagenchauffeur het dier snel te vangen. Maar het paard ontsnapte weer!”

EHBO

“Ondertussen was er nog een vrouw gestopt. Zij wist het paard te vangen en bracht het naar een boer in de buurt die gelukkig een EHBO koffer had. Met verband stelpte ik de bloedende hoofdwond van de bestuurster. We bleven bij de slachtoffers in het busje tot de hulpdiensten kwamen. Voor mijn gevoel duurde dat lang, maar ambulance, politie en traumahelikopter waren er binnen een kwartier. Toen konden wij drieën de hulpverlening overlaten aan de professionals. Dan kan je niks meer doen, je wilt hun werk bovendien niet belemmeren.”

Sta bewust stil

“Ik verbaasde me er wel over dat iedereen ondertussen doorreed. Waarom kwamen niet meer mensen ons helpen, vroeg ik me af. Ik vind: sta even bewust stil in zo’n situatie. Je raapt jezelf bij elkaar en doet wat je kan doen.”