Helden van NUL: Caroline en Mariëlle Manders

De zusjes Manders werken allebei als vrachtwagenchauffeur. Om hun mooie beroep én de veiligheid op de weg te promoten, zijn ze de Brabantse ambassadeurs van het NK Veiligste Chauffeur.

Het NK Veiligste Chauffeur maakt dit jaar deel uit van de TVM Awards, een nieuw landelijk initiatief ter verbetering van transport- en verkeersveiligheid van TVM verzekeringen en een selecte groep betrokken partners. Het heeft onder meer de verbetering van de transportveiligheid als doel.

Begaan met verkeersveiligheid

De zusjes Manders zijn erg begaan met de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen.  Als provinciale  ambassadeurs hebben ze ook zitting in de jury van het NK. Caroline en Mariëlle hebben een duidelijke mening over de benodigde vaardigheden voor een goede, veilige beroepschauffeur. Niet gek, als je zo vaak op de weg te vinden bent. Ze rijden voor het familiebedrijf Manders-Bannenberg. Mariëlle: “We rijden allebei zo’n 450 kilometer per dag. Elke dag begint met het laden, daarna is het afleveren: 12 tot 14 stops op een dag. Dat gaat over snelwegen, provinciale wegen, door dorpjes en over landweggetjes.”

Rijden met verstand

Dat doe je niet ‘eventjes’, zo’n grote truck overal veilig door en langs manoeuvreren. “Je moet erg alert zijn. Goed spiegelen, afstand houden, maar voorál: rijden met verstand,” zegt Mariëlle. Dat zijn punten waar de dames tijdens hun jurering van de Veiligste Chauffeur op gaan letten. “Het is belangrijk dat je rustig blijft. Mensen worden vaak ongeduldig als je in staat te draaien en je de weg blokkeert. Je moet gewoon je ding doen. Niet gestresst worden, want dan maak je schade of veroorzaak je een ongeluk.”

Scheelt het dat je vrouw bent? “Ja natuurlijk, zegt Caroline. “We krijgen altijd positieve reacties, de duimpjes gaan vaak omhoog.”

Anticiperen op gedrag

Het gedrag van de medeweggebruikers speelt een grote rol in de dagelijkse praktijk. Caroline: “We zijn vooral bezig met anticiperen op het gedrag van de andere weggebruikers. Bijvoorbeeld iemand die met 60 probeert vóór je in te voegen.” De zussen merken dat het de laatste 10 jaar veel drukker is geworden op de weg. En: dat mensen gestresster zijn. En met veel andere dingen bezig zijn in de auto. Vanuit hun hoge positie kunnen ze dat goed zien. Caroline: “Appen vooral, dat zie je toch wel echt heel vaak, hoor.”

Respect

Caroline en Mariëlle zouden willen dat mensen op de weg wat meer respect voor elkaar zouden hebben. En dan in het bijzonder voor vrachtwagens. Mariëlle: “Wij houden echt zo veel mogelijk rekening met automobilisten, maar we kunnen niet zo snel reageren met dat grote gewicht. Dus ik vind het altijd vreselijk als iemand te langzaam voor me gaat rijden. Wij hebben die afstand nodig, onze remweg is een stuk langer. Dus rijd je 2 km harder dan een vrachtwagen, duw je er dan alsjeblieft niet tussen.”

Waardige ambassadeurs

Dat respect voor de vrachtwagenchauffeur, dat dragen deze zussen wel uit. Waardige ambassadeurs voor het vak én voor de verkeersveiligheid! Caroline: “We doen het vooral voor de leuke ervaringen. Wanneer word je nou geïnterviewd en gefotografeerd? Bovendien: we zijn trots op ons vak en promoten het graag. Het is een mooi en gevarieerd beroep.”

Ken jij ook een echte held?

Iemand die het verkeer in Brabant een beetje veiliger maakt? Het kan je buurjongen zijn die het ijs van alle auto’s afkrabt, een basisschool die zelf verkeersborden maakt of een professional die zich al jaren zich inzet voor een bepaald onderwerp. Wij zijn op zoek naar heldenverhalen! Nomineer jouw ‘Held van NUL’ en mail naar: nulverkeersdoden@brabant.nl