Gemeente Haaren treft gedragsgerichte maatregelen tegen aanrijdingen met dassen

De gemeente Haaren hing wildbanners op in de omgeving van de Loonse en Drunense Duinen.

Bij De Guldenberg en Heikant zijn veel aanrijdingen met dassen. Tijd voor maatregelen.

Nummer één

De Dassenwerkgroep trok bij de gemeente Haaren aan de bel. Ralph van den Boom van de gemeente: “De Guldenberg kwam in het jaarlijks rapport van de dassenwerkgroep naar voren als nummer één als het gaat om het aantal aangereden dassen.” Te veel dode dieren, maar ook: een risico voor de verkeersveiligheid. Tijd voor maatregelen. De gemeente bekeek de verschillende mogelijkheden om het probleem aan te pakken.

Bewust maken

Van den Boom: “Het gaat om een lang stuk weg van twee keer drie kilometer. Dassenburchten liggen hier op slechts enkele meters van de weg. Er zijn speciale drempels mogelijk, je kunt zelfs overwegen de weg helemaal af te sluiten.” Radicale en kostbare maatregelen. De gemeente koos ervoor om in te zetten op gedragsmaatregelen: de weggebruiker bewust maken. Van de aanwezigheid van wild, maar ook van de gereden snelheid. “We hingen niet alleen banners op, maar ook wildspiegels, borden en snelheidsdisplays.”

Alert

Zowel voor de dassen als de weggebruikers is het goed om snelheid te minderen en extra alert te zijn op overstekend wild. Ralph van den Boom legt uit: “Je wilt geen das voor je auto. Ja, een ree is groter, na een aanrijding met zo’n dier is je auto total loss. Maar een das is ook flink, je zit zo aan duizend euro reparatiekosten voor de voorkant van je auto. Je moet er al helemaal niet aan denken dat je tegen een boom aan stuurt doordat je uitwijkt of schrikt.”