Fietsverlichting scholieren Metameer op orde

De wintertijd is ingegaan en de dagen worden weer korter en donkerder. Belangrijk dus om goed verlicht naar school te fietsen.

Op 1 oktober was Metameer jenaplan Boxmeer al startpunt van de landelijke fietsverlichtingsactie van de ANWB. Sinds die dag staat er op diverse plekken in de gemeente Boxmeer met reflecterend spuitkrijt ‘Zet je licht aan’, onder andere op het fietspad voor de school.

De fietsverlichtingsactie kreeg op donderdag 25 oktober een vervolg. Alle leerlingen van Metameer Stevenbeek en Metameer jenaplan Boxmeer konden gratis hun fiets laten controleren op het schoolplein.

Regionale fietsenmakers

De gehele dag stonden regionale fietsenmakers paraat om de fietsen van de leerlingen te controleren op juiste en werkende verlichting. Dat deden ze in aanwezigheid van wethouder (tevens ambassadeur verkeersveiligheid) Jeu Verstraaten en de politie.

Waar mogelijk verrichtten de fietsenmakers direct kleine reparaties. Als dat niet mogelijk was,konden leerlingen een set fietsverlichting aanschaffen tegen een gereduceerd tarief. Voor grotere reparaties aan de fiets zijn leerlingen welkom in de werkplaats van de fietsenmaker. Daar kunnen ze met korting mankementen laten herstellen.

Hulp van ouders

Ook in Stevensbeek voerden plaatselijke fietsenmakers controle uit aan de fietsen van de leerlingen. Hierbij kregen ze hulp van twee betrokken ouders. Later op de dag konden de kinderen hun gerepareerde fiets weer ophalen. Als beloning kregen ze een sleutelhanger van NUL en een rolletje pepermunt.

Samenwerking

De jaarlijkse fietsverlichtingsactie is een samenwerking tussen het Pro College, het Elzendaalcollege Boxmeer, Metameer, de Gemeente Sint Anthonis, de Gemeente Boxmeer, politie, Stichting Wijkraad Boxmeer West en de fietsenmakers in de regio.

Intensief controleren

Na afloop van de actieweek zal de politie intensief gaan controleren op fietsverlichting. Beleid is dan: niet waarschuwen, maar schrijven. De hoogte van de boete bedraagt € 55,- excl. administratiekosten.