Eerste openbare verkeerseducatieplein geopend in Uden

Wethouder Franko van Lankvelt opende woensdag 2 oktober het verkeerseducatieplein in Uden.

Met een grote groep Udense basisschoolleerlingen fietste hij het eerste rondje over ‘’t Rondje om’, zoals het aangelegde verkeersplein aan de Abdijlaan officieel heet. Maar eerst moest het stoplicht op groen.

Initiatief van verkeersouders

Het plein is tot stand gekomen op initiatief van de Udense verkeersouders. Ruim een jaar geleden vatten zij het plan op voor een permanent, openbaar verkeersplein. De gemeente maakte het mogelijk, met financiële steun van de provincie is het plein aangelegd en ingericht. Het bevat allerlei verkeersborden en –situaties: een rotonde, een zebrapad en een voorrangsweg.

Kinderen van alle leeftijden kunnen er kennismaken met de belangrijkste verkeersregels. Dat kan op de fiets, step of skelter. Maar ook mensen met een scootmobiel of e-bike kunnen er verkeerssituaties oefenen.

Voor jong en oud

“Het verkeersplein is voor jong en oud,” zegt Marc Glaudemans van de Provincie Noord-Brabant. “Je leert hoe het werkt in het verkeer en hoe je je moet gedragen. Daarom ben ik zo blij met dit verkeerseducatieplein. Als jullie het goed leren, kunnen jullie er zélf voor zorgen dat het verkeer in Uden steeds veiliger wordt.”

Belang van verkeerseducatie

De gemeente Uden besteedt veel aandacht aan een veilige infrastructuur, maar ook aan verkeerseducatie. “Dat vinden we belangrijk,” vertelt Franko van Lankvelt. De wethouder werd tijdens zijn eerste rondje staande gehouden door de politie! Deed hij zelf iets fout? Gelukkig niet. Na controle van zijn fietsverlichting mocht hij verder fietsen. Dat was maar goed ook. Nu kon de wethouder boekjes, boekenleggers en MONO-sleutelhangers uitdelen aan de kinderen.