Brabants eerste snelheidsmeter met beloning

Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! De eerste Brabantse inzet van deze bijzondere meter is in Helmond.

Iedereen die zich in de Dijksestraat aan de snelheid houdt, brengt geld in de spaarpot. Het totaalbedrag komt ten goede aan het speelveld in de straat. Wethouder Frans Stienen deed de aftrap op 9 mei. Hij was de eerste die de snelheidsmeter passeerde en zo meteen een duit in het zakje deed.

Veel overtreders

De Dijksestraat is een 30-km zone, waar in 2017 al twee ‘gewone’ snelheidsmeters hingen. Destijds overschreed 64% van de auto’s de maximumsnelheid. Reden voor de gemeente om het eens anders aan te pakken en deze snelheidsactie van NUL verkeersdoden Brabant in te zetten.

Hoe werkt de spaarpot?

Iedere bestuurder van een motorvoertuig, die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. De provincie Noord-Brabant is eigenaar van de snelheidsmeter. Gemeenten kunnen de meter (er is er één) inzetten op een locatie naar keuze. De bijzondere spaarpot is in 2018 en 2019 door heel Brabant te zien.

Veel persaandacht

De Helmondse primeur trok veel persaandacht, zelfs internationaal! The Guardian schreef erover. Er was een item op TV in Hart van Nederland> en er stond een artikel in De Telegraaf>. Regionaal deed Omroep Brabant verslag met een artikel en in het radioprogramma Wakker!> (vanaf 22 min.) Het Eindhovens Dagblad publiceerde dit artikel>.

Ook in jouw gemeente?

De snelheidsmeter die goed gedrag beloont, staat tot begin juni in Helmond. Daarna tourt de meter door heel Brabant. Wil jij de snelheidsmeterspaarpot ook in jouw gemeente inzetten? Lees hier hoe>.