Blog Christophe van der Maat: “Oefenen, oefenen, oefenen…”

… zo leer je verkeersveilig gedrag.

Afgelopen week zag ik ze weer met herkenbare hesjes rondfietsen: leerlingen van groep 7 die een verkeersexamen moesten afleggen. Mijn eigen zoontje is nog druk bezig met een loopfietsje, maar ik kan me levendig voorstellen dat dit verkeersexamen in menig huishouden voor spanning en zenuwen zorgde. En toch is het van het grootste belang dat ouders nadrukkelijk aandacht besteden aan verkeersveiligheid. Want ook hier geldt… jong geleerd is oud gedaan.

Gelukkig besteden bijna alle basisscholen in Brabant aandacht aan verkeersveiligheid in de lessen. Maar uiteindelijk leer je niet alles in de schoolbanken, zeker als het om veilig gedrag in het verkeer gaat. Dat leren kinderen door in de praktijk veel te oefenen en het goede voorbeeld te krijgen van hun ouders. Dat zal niemand met mij oneens zijn. Toch blijkt dat het bewust en actief bezig zijn met verkeersveiligheid er nog wel eens bij inschiet.

Effe snel wegbrengen

Het is heel begrijpelijk want u en ik hebben allemaal een druk gezinsleven waarbij het soms een uitdaging is om alle ballen in de lucht te houden. Snel even je kind met de auto naar school brengen op weg naar kantoor is dan veel makkelijker dan mee te fietsen of te lopen. Maar daarmee laten we ook een belangrijk leermoment letterlijk lopen.

Onvoldoende kennis

Onderzoek dat we samen met andere provincies lieten uitvoeren laat zien dat de meeste ouders een positief beeld hebben over de wijze waarop ze in de opvoeding aandacht besteden aan verkeersveiligheid. Toch blijkt uit dat onderzoek dat de kennis over het verkeer en inzicht in eigen verkeersgedrag bij ouders niet altijd voldoende aanwezig is. Ouders geven zelfs soms het verkeerde voorbeeld in het verkeer en onderschatten de impact van een fout voorbeeld op hun kind.

Op school én thuis aan de slag

Het is niet aan mij om andere ouders met een opgeheven vingertje op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Maar we willen wel het aantal verkeersdoden verder terugbrengen. En dat moeten we samen doen. Daarom gaan wij met scholen bij verkeerseducatie en -campagnes meer aandacht besteden aan de rol en verantwoordelijkheid van de ouders. Als u als ouder met uw kind in de praktijk ervaart wat op school is geleerd, is de leeropbrengst groter. Door op school én thuis bewust aan de slag te gaan met verkeer, worden ongelukken op latere leeftijd voorkomen.

Inkoppertje

Dus…stap lekker met uw kind op de fiets en laat zien hoe hij of zij zich veilig in het verkeer kan bewegen. Dat maakt ons verkeer veiliger en dan wordt dat verkeersexamen in groep 7 een inkoppertje….