Bezoekers Waalwijkse weekmarkt testen de combi alcohol en verkeer

“Confronterend” en “Wat zie je nog maar weinig” zijn veelgehoorde reacties.

Bij het BOB promoteam testten bezoekers van de weekmarkt in Waalwijk hoe het is om te rijden met een glaasje op. Ze konden hier ook de quiz doen over alcohol en verkeer. Op een centrale plek op de weekmarkt stond de BOB-stand van VVN. Voorbijgangers konden in een simulator testen hoe het is om met alcohol op deel te nemen aan het verkeer.

Overschatten

De enthousiaste begeleider van VVN vertelt dat veel mensen zichzelf overschatten. Sommigen denken zelfs dat ze met een glaasje op béter gaan rijden. “Echt waar? Neemt u plaats!”, zegt hij dan uitnodigend. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat de reactietijd toch aanzienlijk vertraagt en iedere beschonken bestuurder last krijgt van een tunnelvisie.

Sneller dronken

Voorbijgangers deden mee aan de quiz over alcohol en verkeer. De meeste mensen weten dat het waar is dat je sneller dronken wordt als je door een rietje drinkt en dat voor fietsers hetzelfde promillage geldt als voor automobilisten. Maar dat een volle maag ervoor zorgt dat je minder snel onder invloed raakt en dat je niet sneller dronken wordt als je alles door elkaar drinkt, weten veel mensen niet.

0%

Sommige mensen denken dat de BOB zich netjes aan de wet houdt en niet meer dan twee glazen alcohol drinkt (voor een beginnende bestuurder 1 glas). Maar alleen met 0% op ben je een echte BOB!

Na afloop van de quiz kregen deelnemers de gewilde gele BOB-sleutelhanger. Een handige reminder aan deze dag!