Bewoners Rijksweg in Dorst zeggen: “Bedankt dat je langzamer rijdt!”

50 mag je, op de Rijksweg in Dorst. Té veel automobilisten en vrachtwagenchauffeurs rijden echter harder, volgens bewoners die aan of vlakbij deze provinciale weg N282 wonen.

Op zaterdagochtend 27 oktober hangen ze daarom spandoeken op en plaatsen ze sandwichborden. Daarop staat de tekst: “Bedankt dat je langzamer rijdt!”. Met deze actie maken bewoners, samen met VVN, politie en de provincie, bestuurders bewust van hun snelheid.

Olievlek

“Een positieve manier van gedragsbeïnvloeding,” noemt Sanne Beemster van VVN dit. “In plaats van boetes uitdelen, spreken we mensen op een positieve manier aan op wat er van hen wordt gevraagd. Namelijk: houd je aan de snelheid. Het is bewezen dat de meeste mensen daar gevoelig voor zijn: als anderen het óók doen, ben je eerder geneigd dat gedrag te volgen. Het is de bedoeling dat dit goede gedrag zich hier in Dorst als een olievlek verspreidt.”

Op pad

De enthousiaste bewoners gaan op pad met raamposters om uit te delen aan iedereen die aan de Rijksweg woont. Ze delen ook klikostickers uit: er zijn 100 50 km-stickers en 100 stickers waarop je je eigen naam kan invullen, zodat je echt persoonlijk bedankt voor het langzamer rijden.

Een andere groep helpt de twee weginspecteurs van de provincie bij het ophangen van de grote spandoeken. Als je vanuit Breda Dorst in komt rijden, is het doek vanaf vandaag niet te missen. Zorg dat jij je ook aangesproken voelt als de Dorstenaren zeggen: “Bedankt dat je langzamer rijdt!”