Basisschoolleerlingen en gedeputeerde zetten Lithse snelheidsmeterspaarpot aan

Een beloning voor het dorp als je je houdt aan de snelheid. Daar draag je automatisch aan bij als je je op de Meester van Coothstraat in Lith houdt aan de maximumsnelheid van 50 km/uur.

“Een systeem dat op een positieve manier bijdraagt aan gedragsverandering”, noemt gedeputeerde Christophe van der Maat deze bijzondere snelheidsmeter.

Verkeersveiligheid

Van der Maat: “We werken er hard aan om het aantal Brabantse verkeersslachtoffers omlaag te brengen. Dat kan met handhaving, infrastructuur én met gedragsbeïnvloeding. Mooi dat we hier in Lith vandaag weer een paal mogen aanzetten. Zo hopen we bij te dragen aan de verkeersveiligheid van onder meer de leerlingen van basisschool De Meander.”

“Dit is een redelijk drukke doorgaande weg, waar regelmatig te hard wordt gereden,” aldus wethouder Joop van Orsouw. “Ik ben blij dat we daar nu ook zelf iets aan kunnen doen. Een succes van de dorpsraad, met dank aan de Provincie.”

Hoofdrol

De spaarpot was al een succes in onder meer Helmond en trok zelfs de aandacht van de NOS (NPO3) en SBS6 (Hart van Nederland). Vandaag staan Floor, Mirthe, Tess en Tygo van de Leerlingenraad in de spotlights. Zij hebben de hoofdrol bij de onthulling van de snelheidsmeterspaarpot. Samen doen ze de stekker in het stopcontact, zodat de paal meteen aan gaat.

Julie-paaltjes

De eerste auto’s brengen na enkele seconden de stand al op een paar cent. Daar mag natuurlijk veel meer bij! De gedeputeerde geeft het goede voorbeeld en rijdt met de vier kinderen in zijn auto, met 44 km/uur langs de spaarpot. Hij brengt het saldo zo op nét boven de 1 Euro.

Een symbolisch startbedrag voor de aanschaf van extra Julie-paaltjes om bij de school te plaatsen. Deze felgekleurde waarschuwingspalen maken het nóg een stukje veiliger voor de kinderen van De Meander.