Acties

Grote fietsverlichtingsactie op 4 december in Breda

Bredadinsdag 4 december 2018

De gemeente Breda organiseert dinsdag 4 december een grote fietsverlichtingsactie, met medewerking van
vrijwilligers van VVN Breda en Politie.

De actie is ter voorbereiding en voorlichting op de politieactie in week 50. In die week gaat de politie fietsers met ondeugdelijke verlichting bekeuren.

Tijd: van 07:00 tot 09:00 uur.

Plaats: Lunetstraat ter hoogte van het NAC stadion.

Wethouder Boaz Adank (gemeente Breda) en Rene Lazeroms (verkeerveiligheidsambassadeur NUL Verkeersdoden en wethouder van Rucphen) zijn aanwezig bij de start van de actie.

Keuze

De gemeente geeft fietsers die geen licht hebben de keuze: een bekeuring van 55 euro of een fietssetje aanschaffen à twee euro. De fietsers die wél licht hebben krijgen een beloning in de vorm van een gadget. Er is een mobiele fietsenmaker ter plaatse om fietsverlichting te controleren en eventueel te repareren. Alle gecontroleerde fietsen krijgen een reflecterende 076 fietssticker achterop het spatbord.

ValopShop

Aan de Lunetstraat (een drukke fietsroute) komt een pop-upstore: de ValopShop. Een ‘verlichtingswinkel’ waar de passerende fietser iets uit mag zoeken, dat hem of haar goed zichtbaar maakt.  Het 076 fietst promoteam leidt fietsers naar de Valopshop. De boodschap: wees goed zichtbaar, óók met goede verlichting.

Observatie

De gemeente Breda heeft een onderzoeksbureau gevraagd om op verschillende tijdstippen een observatie uit te voeren naar het gebruik van de fietsverlichting. Het is de bedoeling deze actie te herhalen in januari 2019.