Acties

Dodehoekproject i.c.m. gevaren landbouwverkeer van 27 januari t/m 6 februari in Oss en Bernheze

Ossdonderdag 6 februari 2020

VVN afdeling Maasland (gemeenten Oss en Bernheze) combineert vanaf dit jaar haar dodehoekproject voor basisscholen (vrachtwagens en touringcars) met het Cumela-project “Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer” (VOMOL).

VVN afd. Maasland organiseert al zo’n 25 jaar het dodehoekproject voor ongeveer 50 scholen (70 groepen 8 van het basisonderwijs). Voor de praktijklessen werden hiervoor veelal grote vrachtwagens en touringcars van deelnemende bedrijven ingezet. Dit jaar krijgen circa 700 leerlingen van basisscholen praktijkles over de gevaren van de dodehoek bij vrachtauto’s EN landbouwvoertuigen.

Twee locaties

De lessen zijn op twee locaties (één in Oss en één in Nistelrode). In een grote loods bij loonwerkbedrijven staan een trekker met oplegger en verschillende landbouwvoertuigen. In de week van 27 januari komen de leerlingen uit de gemeente Oss bij Gebroeders van Erp Grondverzet. Voor Bernheze worden de leerlingen verwacht bij Langenhuizen, Agrarisch Loon- en Grondverzetbedrijf in Nistelrode van 3 t/m 6 februari.

Inzicht in de gevaren

Eerst krijgen ze een korte theorieles. Daarna volgt de praktijk: de leerlingen gaan in groepjes naar de voertuigen. Ze mogen dan zelf ervaren wat de chauffeur ziet, maar vooral ook NIET ziet. Het is heel belangrijk om inzicht te krijgen in de gevaren van de grote en brede voertuigen met scherpe en puntige uitsteeksels.

Ook KBO-afdelingen in de Kringen Oss en Bernheze zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit belangrijke project. Deze senioren fietsen veel, zowel in groepsverband als individueel. De tochten gaan vaak over (polder)wegen die ook door landbouwvoertuigen gebruikt worden.