Actiedag verkeer in Land van Cuijk met hittepetit Patty Pitt

De vijf gemeenten uit het Land van Cuijk: Mill en Sint Hubert, Grave, Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis, organiseerden vrijdag 21 september de actiedag ‘Niet VERKEERd’.

Jeu Verstraaten, een dag eerder benoemd als regionale verkeersveiligheidsambassadeur, trapte de dag af in het bijzijn van de andere wethouders. In zijn opening stond hij natuurlijk eerst stil bij de trieste gebeurtenis van de dag ervoor in Oss. De hele regio deelt in het verdriet met kinderen, ouders, scholen en andere betrokkenen.

Veel aandacht

In Noordoost-Brabant is veel aandacht voor verkeersveiligheid, want 90% van de ongevallen wordt veroorzaakt door onveilig gedrag. Daarom geven ze voorlichting, maken wegbeheerders de wegen veilig en controleert de politie op de gevaarlijkste trajecten.

Deze actiedag was er speciaal om alle inwoners te laten ervaren waar de risico’s schuilen. Vele partijen werkten eraan mee. Gastvrouw en hittepetit Patty Pitt, gekleed in een opvallende outfit, bracht iedereen met een golfkar veilig over het terrein.

Goed bezet

Door het tegenvallende weer en de verschrikkelijke gebeurtenis in Oss was het niet heel erg druk. Toch waren de vrachtauto’s, politiewagens, kantelsimulator en virtuele dronkenritervaringen goed bezet, door jong en oud.

Het doel om mensen bewust te maken van hun gedrag in het verkeer, door situaties zelf te ervaren werd hiermee ruimschoots gehaald. Ook de wethouders kregen een auto-op-de-kop-ervaring, reden zelf in een vrachtwagen en probeerden met appen achter het stuur een parcours af te leggen.

Anders dan je denkt

De verslaggever van dienst ervoer zelf ook het rijden in een nieuw voertuig, de scootmobiel. Ook deze rijdt anders dan je denkt en een training is zeker geen overbodige luxe. Dus als het nodig wordt, haal ik naast mijn auto- en rijbewijs en elektrische fietstraining ook een scootmobielcertificaat.