98 lege stoelen voor Brabantse verkeersslachtoffers

Op het Kerkplein in ‘s-Hertogenbosch stonden zaterdag 8 december 98 lege stoelen. Eén voor elk Brabants verkeersslachtoffer.

Aan elke stoel hangt een kaartje. Daarop staan leeftijd, geslacht en soms ook de oorzaak. Het stilleven confronteert, zet voorbijgangers aan het denken. Gesprekken met medewerkers van NUL verkeersdoden Brabant maken bewust van het eigen verkeersgedrag.

Heftig

De stoelen maken indruk op de winkelende voorbijgangers. “Heftig,” vindt een mevrouw. Ze raakt in gesprek met gedeputeerde Christophe van der Maat. Allebei zijn ze het erover eens dat je eigen gedrag in het verkeer heel belangrijk is. Niet appen achter het stuur, je niet laten afleiden. “Want 90% van de ongevallen komen door menselijk gedrag,” aldus de gedeputeerde.

Bewust

“Met de lege stoelen hopen we mensen bewust te maken van hun eigen rol in het verkeer. Deze 98 zijn er 98 te veel. De voorlopige cijfers van 2018 laten helaas weer een stijging zien. We móeten er voor zorgen dat aantal omlaag te brengen. Dat doen we bij de provincie door te werken aan de infrastructuur, handhaving en gedrag. Het verheugt mij dat nu ook de overheid de ambitie heeft om te gaan voor nul verkeersdoden. Het is goed als overheden de krachten bundelen voor een veiliger verkeer. Daarom sluiten wij ook aan bij een landelijke actie als MONO.”

Gedrag

Wethouder Ufuk Kâhya van ’s-Hertogenbosch geeft aan dat ook zijn gemeente hard werkt aan verkeersveiligheid. Door gevaarlijke situaties aan te pakken, maar ook door verkeersdeelnemers aan te spreken op hun gedrag. Hij noemt expliciet de fietsers, een kwetsbare groep voor wiens veiligheid de gemeente zich inzet. “Het is goed om te werken aan bewustwording. Daarom houden we bijvoorbeeld fietsverlichtingsacties.”

Verleiding

Nelly Vollebregts is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Verkeersslachtoffers. Zij is ervan overtuigd dat de goede wil er bij de meeste mensen echt wel is. “Je wílt je niet laten afleiden door je smartphone, wéét dat je geen alcohol moet gebruiken in het verkeer. Maar de verleiding is groot. Daarom is het belangrijk dat we aandacht blijven vragen voor veilig verkeersgedrag. Voor jezelf, maar ook voor je medemens.”

Toegeven

Een Bosschenaar bekijkt het kaartje dat aan een stoel hangt. Hij vindt het een mooi gebaar. “Ik moet toegeven dat wijsheid met de jaren komt. Vroeger was ik roekelozer in het verkeer. Nu rijd ik rustiger. Ik denk beter na. Ik vraag mijn vrienden ook hoe ze thuiskomen als ze een pilske drinken.”

Hoe klein en onbeduidend zo’n opmerking ook lijkt, de gevolgen zijn groot. Het betekent misschien wel één stoel minder.