61 verkeersslachtoffers op Brabantse wegen

In de eerste vijfeneenhalve maand van dit jaar zijn op de Brabantse wegen al 61 dodelijke slachtoffers gevallen. Dit officieuze aantal is gebaseerd op de ongevalsgegevens van de politie.

Het aantal doden in het Brabantse verkeer daalde in 2017 nog naar 98, ten opzichte van 113 in 2016. De eerste cijfers van 2018 zijn zorgwekkend.

Stijgende lijn

,,Er is sprake van een trend waar wij ons als wegbeheerder en initiatiefnemer van ‘NUL verkeersdoden’ ernstige zorgen over maken”, zegt verkeersgedeputeerde Christophe van der Maat.

Ook de eerste officieuze cijfers in de rest van het land laten een stijgende lijn van dodelijke ongevallen zien. “Een oorzaak daarvoor kunnen we nog niet benoemen. Mogelijk heeft het te maken met toenemende drukte in het verkeer of toch het gebruik van smartphones.”

Veel kilometers

“Helaas mogen we als Brabant bijna elk jaar de lijst aanvoeren als het om verkeersslachtoffers gaat”, aldus Van der Maat. “Die ongewilde koppositie is mede te verklaren omdat we hier in vergelijking met andere provincies veel kilometers aan wegen hebben en veel auto- en fietskilometers maken. Als je het aantal verkeersdoden in de auto en op de fiets in Brabant afzet tegen het aantal kilometers dat we reizen, dan belanden we als Brabant in de middenmoot.”

Beleid aanscherpen

De provincie wil samen met politie, ziekenhuizen, verzekeraars en andere partners de beschikbare data over de aard, locatie en de oorzaken van ongevallen beter in beeld gaan brengen. “We bekijken op welke manier ons verkeersveiligheids- en handhavingsbeleid nog meer aangescherpt kan worden”, aldus Van der Maat. Lees meer>

Foto: Dodelijk ongeval op de A59 bij Made in juni 2018 ©Tom van der Put