156 boetes bij grootschalige estafettecontrole A67

Op 19 september was er een grote estafettecontrole van de politie op verschillende plekken langs de A67. De datum is bewust gekozen: het is EDWARD dag. EDWARD staat voor European Day Without A Road Death.

Met deze actie vraagt de politie aandacht voor verkeersveiligheid. Ze doet dat in samenwerking met Rijkswaterstaat en de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Afleiding

De estafette ging langs drie locaties. In de ochtend en middag waren de controles in Eersel en Geldrop en eind van de middag en ’s avonds in in Sevenum (Limburg). De nadruk van de controle ligt op afleiding, met name op het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur.

Veel manschappen

Maar liefst 47 personen zijn betrokken bij de uitvoering van deze grootschalige controle. Er zijn ook agenten in opleiding bij en studenten van het Koning Willem I College uit ’s-Hertogenbosch. De collega’s van Leefomgeving en Transport en van Bijzondere Verkeerswetgeving controleren de vrachtwagens op onder meer de rijtijden, de hoogte en zwaarte van de lading en de lengte van het voertuig.

Politiespotters

Twee politiespotters waarvan één met een verrekijker staan op een viaduct. Zij constateren wanneer de bestuurder in de (vracht)auto een telefoon in de hand heeft. Dit is best lastig door de weerkaatsing van de zon in de voorruit. Zeker bij personenauto’s omdat de voorruit daarbij schuin staat. Bij een vrachtwagen is dit iets makkelijker.

Verbaal

Details van de overtreding en het voertuig worden doorgegeven aan de collega’s. Motoragenten vangen een eind verder op de A67 de overtreders op en begeleiden ze naar een parkeerplaats. Hier gaat de politie het gesprek aan met de overtreders. Overtreders die afkomstig zijn uit de EU krijgen een verbaal thuisgestuurd. Kom je van buiten de EU dan is het direct afrekenen.

Geen excuus

Regelmatig komt er een motoragent met vrachtwagen de parkeerplaats oprijden. Soms zelfs twee achter elkaar. De vrachtwagens hebben nummerplaten uit diverse landen. Communiceren is lastig als de chauffeurs maar een paar woorden Engels praten. Het wordt ze wel duidelijk gemaakt dat een telefoon in je hand achter het stuur niet mag. Zelfs niet “om te kijken hoe laat het is”!

De politie schrijft in totaal 156 processen verbaal uit, voornamelijk voor het vasthouden van de mobiele telefoon.