113 lege stoelen

Op het Kasteelplein in Breda stonden op zaterdag 18 november 2017, 113 lege stoelen. Eén voor elk Brabants verkeersslachtoffer.

Een kinderstoel, een bankje, twee stoelen tegenover elkaar…  Aan elke stoel hangt een kaartje. Daarop staan leeftijd, geslacht en de oorzaak van het ongeval.

Confronterend

Daphne van Jaarsveld vindt de stoelen confronterend. Negen jaar geleden verloor zij haar zus Ysabelle door een noodlottig verkeersongeval. “Al deze stoelen zijn leeg met Sinterklaas en kerst. Net als de stoel van mijn zusje.”

Heftig, vindt ook gedeputeerde Christophe van der Maat. “113 stoelen, dat zijn er 113 te veel. We móeten er voor zorgen dat aantal volgend jaar omlaag te brengen. Dat doen we bij de provincie door te werken aan infrastructuur, handhaving en gedragsbeïnvloeding. Maar liefst 90% van de ongevallen wordt veroorzaakt door verkeerd gedrag in het verkeer. Onverantwoord. Want dat gedrag maakt slachtoffers.”

De gedeputeerde en Boaz Adank, wethouder in Breda, gaan deze zaterdag in gesprek met nabestaanden en slachtoffers. Ze spreken onder meer uitgebreid met de familie van Ysabelle, en met Nelly Vollebregt. Zij kan het gelukkig wel navertellen.

Eén klap

Nelly beseft hoeveel geluk ze heeft gehad dat er geen stoel tussen staat met háár gegevens. “Voor de rest van mijn leven ben ik immobiel. Een smartphone maakte alles in één klap kapot. Ik wil heel graag laten zien wat de gevolgen zijn van onjuist verkeersgedrag. Ik hoop dat mensen die vandaag deze stoelen zien even stilstaan. Bij de slachtoffers, maar vooral ook bij zichzelf. En dan de afspraak met zichzelf maken: vanaf nú ga ik dat verkeerde gedrag niet meer vertonen.”