Ondertekening Safety Deal: 1.000 Brabantse jongeren veiliger op weg

Voorkomen van flink wat persoonlijke en materiële schade. Dat is het doel van de Safety Deal. Met veel plezier en grote voldoening zetten vertegenwoordigers van de vijf Brabantse regio’s, ZLM verzekeringen en het Verbond van Verzekeraars donderdag 21 januari daaronder hun handtekening.

Daarmee tekenden ze ervoor om aan 1.000 Brabantse jongeren de eendaagse rijvaardigheidstraining Trails aan te bieden. Want Trials wérkt. Jongeren die eraan meedoen, rijden 25% minder schade en zijn minder betrokken bij ongelukken. Dat er behoefte is aan de training, blijkt uit weer andere cijfers: automobilisten tussen de 18 en 24 jaar hebben 5 keer zoveel kans om bij een auto-ongeval betrokken te raken dan bestuurders tussen de 30 en 59 jaar. Bovendien bleek uit de Risicomonitor Verkeer van het Verbond dat in Brabant de meeste brokken worden gemaakt. En dan nog een getal: verkeersonveiligheid kost verzekeraars 8 miljard per jaar. Het is dus ook in het belang van deze branche dat het veiliger wordt op de weg. Temeer omdat dat veel persoonlijk leed voorkomt.

Trials

Trials is een eendaags rijvaardigheidsprogramma voor jonge automobilisten met als doel hen bewust te maken van verkeersrisico’s. Dat gebeurt onder meer via praktische oefeningen als het zelf rijden in een vrachtwagen en rem- en uitwijkproeven op een slipbaan. Verzekeraars, provincies en de deelnemers zelf (eigen bijdrage van 60 euro die ze terugverdienen met 2 extra kortingsjaren) betalen deze The Ultimated Driving Test. Die loopt sinds 2005. Inmiddels volgen landelijk al 16.000 jongeren de training.